Příspěvky

Twitter konečně v provozu

Po delších peripetiích s ověřovacími emaily z Twitteru, se nám konečně poštěstilo, dostat až do fáze ověření účtu. Ode dneška již tedy budete moci sledovat naše novinky nejen na webu a Facebooku, ale i na vámi oblíbením Twitteru. Na Google + to zatím neumíme, jelikož to Google zbytečně komplikuje. Děkujeme za pozornost. Konec hlášení.

Perný týden

Pivovar za sebou nemá ještě ani rok existence a za tu dobu, už jsme toho zažili i udělali poměrně hodně. Ale to co nás čeká nyní, to nemá v BEERANKOVSKÉ historii obdoby.
Zítra koncert BETTER WAY u Sokolovny v rámci projektu Středy ve středu města, v pátek a v sobotu účast na slavnostech piva města Písek a do toho ještě přípravy na novou marketingovou kampaň a dokončovací práce na překvapeních určených pro náš 2. pivní festival. Jestli jsem si někdy nepotřeboval zapomenout telefon u příbuzných na Moravě, tak to bylo právě nyní. Ale co. Všechno se jednou musí zkusit. Dnes mi můj drahý debil přišel poštou a já mobil mohl začít dohánět resty za dva dny.logo_pivopisek_perny

Jak už jsem zmínil, zítra náš čeká jeden z posledních středečních koncertů v rámci letošního projektu Středy ve středu města. Tentokrát to bude českobudějovická hardcore ikona BETTER WAY. Zítra to bude rozhodně stát za to. Už podle toho, že se moje milá objednala k holiči. Předpověď říká, že i počasí se zítra umoudří, takže neváhejte ani minutu a zapište si zítřejší koncert do diáře.

 

Je ho tam třeba?

Takhle v sobotu (včera), mě napadlo, že bych v neděli (dneska), mohl napsat článek na web. Říkal jsem si o čem tak napsat … A pak mě napadlo, že se vás zeptám, co takhle běžně děláte ve středu. Takže? Středa! Je ho tam třeba?

Pokud jste činorodí a máte rádi různé společenské události, pak by vaší pozornosti neměly ujít naše Středy ve středu města. Na srpen jsme pro vás přichystali další set koncertů, z nichž první máme již ža sebou. A musím říct, že koncert Pub Animals byla skutečně akce, co svět neviděl. Lidí jako much. Ještě, že jsou lidi dostatečně velcí, aby nepadali do piva.
O občerstvení na našich akcích se strará světoznámý a veleúspěšný Drinky bar a samozřejmě ministánek našeho minipivovaru. A jestli bude takové parno jako posledně, tak ho tam určitě třeba bude (myslím BEERANKA). Tuto středu byla navíc i možnost ochutnat na čerstvém vzduchu naše první ovocné speciální pivo CHERRYBEER. Povedlo se a rychle mizí, takže pospíchejte do Singer pubu ochutnat, aby na vás ještě zbylo.

Kdo se nezúčastnil nemusí být smutný. Koncerty máme přichystány do konce prázdnin ještě tři. Takže když se bude chtít pobavit, popít a užít si zábavy s lidmi, kteří mají stejné zájmy. Vždyť vy víte…

Web v záběhu

Je to již více jak půl roku co se na pivním trhu objevila nová značka – BEERANEK. Minipivovar BEERANEK se přidal k dalším lokalním pivovarům jako je Kněžínek nebo Žumberk a snaží se vám přinášet trošku jiný zážitek, než jaký si můžete dopřát po konzumaci bežných „velkoprodukčních“ piv nebo nedej bože po nákupu lahvového piva v některém ze supermarketů.

Půl roku. Čas naplněný prací, plný nových výzev a to jak v oblasti výroby piva, tak i v oblasti propagace. Dorazily sklenice, na festivalu NA JEDNO v Borovanech jsme měli jako jediní pivní kelímky s vlastním logem, podtácky (které pro vás máme již delší dobu) a v neposlední řadě náš web. Další projekty budeme postupně spouštět. V nejbližší době například BEERFORUM, kde budete mít prostor pro vaše otázky a odpovědi na daná témata. Návrhy na témata (okruhy), které by vás zajímaly rádi uvítáme na našem emailu nebo prostřednictvím kontaktního formuláře. Další projekt, který vás v nejbližší budoucnosti čeká bude směnárna pivních podtácků (marketingových předmětů). Směnárna je nyní ve stádiu testování, ale pevně doufám, že ji v nejbližší době spustíme „naostro“.

Po delším čase jsme na webu udělali menší úpravy vzhledu a zobrazení informací. Na stránce kontakt si můžete nyní udělat i orientační obrázek o vývoji návštěvnosti webu. Snad tyto úpravy přispěly k efektivnosti, co se týče procházení webu. Další úpravy samozřejmě plánujeme.
Když jsem zmínil statistiku návštěvnosti webu, nemohu si nevšimnout jedné paralely – v době kdy měl web největší návštěvnost, se ztratilo nejvíce sklenic. Upozorňuji, že toto nebyla výzva k odnášení sklenic 🙂 …

Máme za sebou také první ostrý test chuti piva – festival minipivovarů NA JEDNO v Borovanech. Umístili jsme se třetí a to (ve spojení s jedinečností co se týče kelímků) nás vyburcovalo k další aktivitě na všech frontách. Novinkou v pivovaru je chystaná příprava višňového svrchně kvašeného 11° plzeňského ležáku. Snad se nám bude dařit jako dosud. Jediné co nám chybí, jsou vaše ohlasy a to jak na naše piva tak i na náš web. Přidejte komentáře na web nebo facebook. Pište nám. Pokusíme se vždy reagovat co nejdříve. Podnětné připomínky mají přednost 🙂 a budeme za ně rádi. Stejně jako vy jsme si vědomi, že nikdo nesežral šalamounovi hovno nebo jak se to říká.

Na další pivní festival pojedeme pravděpodobně až v září, tak bude čas ladit naši webovou aplikaci. Jsme otevřeni jakýmoliv připomínkám ohledně přehlednosti našeho webu. Pokud nemůžete něco najít nebo se vám to zdá komplikované, napište nám. Pokud jste našli co jste hledali, pak vám přejeme příjemné počteníčko.

A na závěr. Takhle vidím web já. Jak ho vidíte vy ?

BF jako BeerFórum

Spustili jsme pro vás další součást našeho webového systému. Pokud si rádi občas jen tak poplkáte u piva a jsou chvíle, kdy se prostě na pivo z časových důvodů nedostanete, pak je to něco pro vás. Jedná se o fórum na téma pivo. Tedy na téma pivo obecně. Přesněji řečeno můžete se připojit do již existujících debat, ale i navrhnout témata nová. Je na Vás jakým směrem se bude naše fórum ubírat. S dotazy a připomínkami se na nás neváhejte obrátit.

Pro začátek jsme pro vás vytvořili několik témat k debatě. Logicky bylo vytvořeno fórum věnované chuti našich piv. Váš názor nás zajímá a budeme rádi, když nám napíšete Vaše názory na naše pivo a ještě víc nás potěší, když o našich pivech budete debatovat mezi sebou. V dalším fóru se můžete přít ohledně chuti vašich oblíbených českých piv. Fórum jsem pro začátek rozdělili na dvě témata a možná přibudou další.

Pro vaše příspěvky do fóra není nutná registrace na webu, ale pokud si u nás již nyní registrujete účet, budete mít i v budoucnosti přístup ke všem ostatním komponentám webu, které přihlášení vyžadovat budou – například směnárna.

kocovina the right time

Kocovina

Možná tento pojem některým z vás něco říká. Pro ty, kteří nevědí, o co jde – jedná se o ošklivou, většinou krátkodobou nemoc, jež paradoxně často přichází po chvílích intenzivního štěstí podpořeného několika doušky nějakého alkoholického moku. Aspoň se to zdá být paradoxní, že po chvílích, kdy se cítíme být tak silní a sebejistí, přichází takovýto trest. Trestá nás bůh za to, že jsme zhřešili? Má naše dočasná dopolední (nedejbože celodenní) indispozice nějaký vyšší smysl? Nebudeme si nic nalhávat. Není to nic takového. A to se nechci rouhat. Odpověď nalezneme v chemických rovnicích popisujících fungování lidského organismu.

To, co nás na alkoholu baví, je ethanol, který vzniká alkoholovým kvašením jednoduchých sacharidů (cukrů) obsažených v nějaké sladkém a chutném ovoci nebo ve sladu. Způsobů přípravy ethanolu je více, ale tento je po tisíce let používán k výrobě piva i alkoholických nápojů. Prostě to všechno smícháme, ohřejeme a máme C6H12O6 › 2 C2H5OH + 2 CO2 (ethanol). Pro lepší chuť destilátů pak ethanol čistíme v destilačních kolonách.

Tak a teď to co nás nebaví. Poté co požijeme ethanol do svých útrob jej okamžitě začneme vstřebávat, a to všemi sliznicemi počínaje ústy. Nejvíce si ethanol ovšem užijeme v tenkém střevě. Sliznice tenkého střeva je pro alkohol jako stvořená a mírné dávky jí mohou prospět. Vyšší dávky ji naopak oslabují až ničí. Toto platí u alkoholu obecně. V mírných dávkách a z rukou lékaře nemůže uškodit. Vyšší dávky v dlouhodobém horizontu organismus oslabují, trvale poškozují játra, zabíjí mozkové buňky a vedou k závislosti až demenci.

Víme co nás čeká a můžeme proto přejít k problémům aktuálnějším – kocovině. Odbourávání ethanolu v lidském organismu nezpůsobuje pouze euforii, ale jako vedlejší produkt vzniká při metabolizování ethanolu alkoholdehydrogenázou acetyldehyd (CH3CH2OH +NAD+ › CH3CHO + NADH + H+). Pro rozklad ethanolu na pro nás neškodnou kyselinu octovou naše tělo ve velkém spotřebovává zásoby vitaminu B (NAD+). Pokud to s alkoholem přeženeme a acetyldehydu je v organismu příliš může to vést až k otravě alkoholem, která má několik stupňů. Asi nejvtipnější označení je pro 3. stupeň -tzv. komatózní stádium (http://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol). Pokud se nám nepovede způsobit si otravu alkoholem, pak nám nezbývá než trpět kocovinou do té doby dokud se tělo nevypořádá s odbouráním acetyldehydu katalizací aldehyddehydrogenázou na kyselinu octovou, kterou následně „spálíme“ ve svalech a srdci. Teď už možná chápete proč jste po propařené noci ráno tak slabí. Chvilku prostě trvá, než se vám dostane alkohol do svalů …

A když už si tak po ránu trpíte, dejte si k tomu sklenici vody a myslete na to, že si ji příště musíte dát i před spaním. Při všech chemických reakcích naše tělo spotřebovává vodu. K vodě si můžete dát třeba krajíček chleba a nějaký vitamín B, který vaše tělo právě ve velkém spaluje. A když už se začnete cítit trošku lépe, tak si dejte místo kafe nebo „vyprošťováka“ ještě jednu sklenici vody. Tentokrát už si můžete dovolit i pár kapek citronu. Kofein blokuje antidiuretický hormon což vede k prohloubení dehytratace organismu. Ranní panák pak vede ke kombinované otravě – acetyldehyd + ethanol a v konečném důsledku asi i k alkoholismu.

Pokud se chcete vyhnout konzumaci různých zázračných preparátů na kocovinu, doporučuji problému předcházet. Před požítím většího množství alkoholu se vždy dobře najezte. Pokud si hlídate linii, pak to nepřehánějte s tukem. Procesy související s odbouráváním alkoholu, používají pro přeměnu na energii převážně bílkoviny a sacharidy. Naopak spalování tuku je během procesu přeměny alkoholu blokováno. Vydatné jídlo tedy ano, ale ne čtvrtkila bůčku. Před jídlem si dopřejte nějaký vitamín C a B a vše to zapijte větším množstvím vody. A to se nechci rouhat.

Tak a teď s chutí na jedno – hezký večer

 

FMNPH 2014

Vzhledem k tomu, že jsme v oboru noví, jsme samozřejmě velice zvědaví. Nemohli jsme proto vynechat návštěvu jedné z nejhodnotnějších přehlídek minipivovarů v Čechách. Jednalo se o v pořadí již třetí ročník této přehlídky českých minipivovarů, kterou pořádá Českomoravský svaz minipivovarů tradičně na Střelecké cestě v Královských zahradách Pražského hradu. Původní vícečlenná výprava se nakonec smrskla na pouhé dva členy. A vzhledem k tomu, že někdo musel řídit bylo jasné, že degustovat bude moct jen jeden z nás. Střihli jsme si, Radim vyhrál a směle se pustil do srovnávání.

A výsledek? Bylo krásně a přitom nebylo horko. Nálada byla pohodová a účast hojná a to jak ze strany návštěníků, tak ze strany minipivovarů. Pozdravili jsme naše nové známé z Borovan i staré známé ze Strahovského pivovaru. Krásné prostředí v němž se přehlídka minipivovarů koná dává akci další rozměr. Odpočinek s párkem na schodišti dodá návštěvníkům chuť i sílu k ochutnání co největšího počtu piv. Já jsem dal po úvodní prohlídce přednost odpočinku v zahradách a tvrdou dřinu jsem nechal na Radimovi. Nebylo co závidět. Dostat do sebe v průběhu necelých 2 hodin zhruba 20 vzorků je úkol pro zkušeného harcovníka. Nutno říct, že Radim se s tím vypořádal jako chlap a majitel pivovaru.

Co říci závěrem? Jako na každé přehlídce si každý našel svého favorita a stejné to bylo i v našem případě. Festival se nám moc líbil a jsme rádi, že můžeme konstatovat, že žádné námi ochutnané pivo nebyl vysloveně „průser“. Děkujeme pořadatelům a přejeme hodně elánu do budoucna.

Středeční koncerty

Stejně jako v loňském roce, budeme i letos pořádat koncerty na parkovišti u K2. První koncert kapely ROZKROCK již máme za sebou a přijdou další. HEBAND, SATISFUCKTION, DEEP PURPLE FELLOWS atd …

Pro vaše občerstvení i pobavení zde bude připraven Airstream bar se svými vymazlenými míchačkami a vždy perfektní obsluhou a ministánek minipivovaru BEERANEK se svým domacím nefiltrovaným a nepasterizovaným ležákem dle aktuální nabídky.

Začátky cca. od 20h. Přijďte si s námi zaskotačit na čerstvý vzduch. Počasí nám snad bude přát.
Těšíte se stejně jako my?

Beeranek I. Všudypřítomný

Beeranek vám chutná. Pozitivní ohlasy na chuť našeho tradičního plzeňského ležáku nás velmi těší. Po našich stálých 11° pivech je nyní konečně v nabídce i Beeranek
13°. Zdvojnásobení počtu ležáckých tanků nám umožnilo rozjet výrobu piva na plánované kontrukční maximum pivovaru. Bez dalších stavebních úprav nebude zatím další navyšování výroby možné.
Osm ležáckých tanků pro nás v praxi znamená vaření piva v průměru 2x týdně. Další navyšování objemu výroby tudíž není možné nejen z důdodu nedostatku prostoru. Při současné personálním obsazení pivovaru ani není v našich silách vařit pivo častěji. Nyní nastal ten pravý čas pro zažití stereotypů procesu výroby piva za plného provozu. Na nic jiného teď ani nebude čas. Čeká nás první pivní festival, již se nemůžeme dočkat až dorazí první kelímky a sklenice s naším logem. Na další pivní speciál si rozhodně budete muset chvíli počkat. K jakému datu to asi bude? Den nezávisloti? Narozeniny Milouše Jakeše? Nebo prostě jen tak na sobotu 16. července?
Rozjezd výroby piva přinesl pro Vás konzumenty jednu zajímavou novinku. Budete si moct dát svého oblíbeného BEERANKA i mimo domovský Singer pub. Pokud si rádi dáte pivko k jídlu pak máte od tohoto týdne možnost zapít něco z grilu BEERANKEM 13° ve „veleslavné“ restauraci Paluba na Mlýnské stoce. Pokud se neradi motáte, pak si dejte BEERANKA 11° – polotmavého ke svým oblíbeným tapas ve „velešpanělské“ restauraci La Cabaña v Panské ulici.