Příspěvky

Pozdě, ale přece!

Taky máte někdy pocit, že svět kolem nás plyne až příliš rychle? Já osobně mám někdy pocit, že už si ani nestíhám uvědomit, že nestíhám. A právě proto, je možná lepší někdy jen tak vypnout, zajít na pivko a čučet co se děje kolem. A když je na co čučet a ještě k tomu můžete popíjet nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák z našeho pivovaru, tak není moc o čem …

Už z názvu příspěvku vyplývá, že je asi na něco pozdě. Ale přece jen tento příspěvěk píšu, protože mám důvěru v sociální sítě a věřím, že se zpráva bleskově roznese ke všem, které by mohla zajímat.
Přijďte dnes na pivo čučet k nám. Pokud nemáte na dnešek žádný program, můžete u piva čučet jak u nás v pivovaru vaříme pivo. Dnes budeme vařit veřejně od 18:00 do rána. Omlouvám se všem, že to píšu na web až nyní. Prosím všechny naše fanoušky, aby zprávu roznesli dál. Vařit pivo veřejně nebudeme každý den. Takže, kdo se chce podívat, jak funguje naše nerezové pivní „techno“, má šanci.

Děkuji za pozornost. Konec hlášení.

Pivní sklo – poprvé

Pivní sklo BEERANEK. Asi nejdiskutovanější téma na našem emailu. Možná společně s pivními etiketitami. Dali jsme si na sklenicích záležet. Roli hrála velikost, barva i umístění loga. Nakonec jsme po delším mailování se zpracovatelem dospěli k uspokojivému výsledku a pak už nezbývalo než čekat. Konečně jsme se dočkali. Dorazila první sada sklenic s naším logem. Jedná se o půllitr s uchem a tenké pivní sklo o objemu 0,5 a 0,3l.

Neprodleně jsme se pustili do uklízení a vybalování a od pátku jsou sklenice k dispozici nejen v Singer pubu ale i na našich současných pobočkách. Není to tak dávno co jsem psal edit našich poboček a než jsem jej stihl dopsat přibyly nám další. Aktualitu jsem proto upravil a aktuální seznam podniků, kde aktuálně můžete ochutnat náš nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák naleznete zde.

Jak můžete vidět na fotkách, při vybalování na nás čekalo jedno poněkud nepříjemné překvapení. Sklenice s uchem jsou vytištěny nesprávnou barvou. Nezbývá než dojednat nápravu se zpracovatelem a objednat sklenice znovu, tak aby byly potištěny správnou barvou a opět čekat … a doufat. Tímto se vám omlouváme za nás i za zpracovatele. Prozatím vám budou muset stačit „ušaté“ půllitry potištěné nějakou podivně žlutou „nebeerankovskou“ barvou. Snad vám i tak bude naše pivo chutnat.
To že dorazily sklenice pro nás znamená, že již máme konečně co nabídnout vám, pivní sběratelům a našim fanouškům. Chystáme pro vás eshop (předpokládám, že ho spustíme v nejbližších dnech), ve kterém si do budoucna budete moci zakoupit marketingové předměty našeho pivovaru. Budeme se snažit, vás vždy překvapit něčím novým. Na úvod jsou to kelímky s naším logem. Už na pivní festivalu NA JEDNO jsme byli mile překvapeni, že jako jediní máme pivní kelímky s vlastním logem. Pokud tedy chystáte na léto nějakou zahradní slavnost a chcete být skutečně originální, pak nás neváhejte kontaktovat. Můžete mít jak pivo BEERANEK tak i pivní sklenice a kelímky. Stačí jen napsat s dostatečným časovým předstihem (3 – 4 týdny) a nějak se určitě domluvíme.
Co se eshopu týče, chystáme pro vás cenově zvýhodněné balíčky sklenic a k větším objednávkám přidáme navíc vždy nějakou raritu nebo aspoň podtácek našeho pivovaru. Hodláme také rozšiřovat náš sortiment. V tomto ohledu nás čeká ještě spousta práce. Ale děláme ji s láskou a pro Vás, pivní znalce, sběratele a naše štamgasty.

Kde točíme Beeranka – edit

Aktuálně si můžete dopřát naše pivo tradičně u nás na základně – v baru Singer pub. Dále je možné ochutnat 11° BEERANEK polotmavý k chutnému jídlu v restauraci La Cabaña v Panské ulici v Českých Budějovicích. V Panské ulici dále můžete ochutnat naše pivo (dle aktuální nabídky) také v DŽIN BARU. Nově také čepují BEERANKA v penzionu U Kačerů v Kleci u Třeboně.
Na léto pro vás ovšem chystáme více lokalit, kde bude možno BEERANKA ochutnat. Obě plánované lokality by mohly být atraktivní pro turisty a vášnivé cyklisty. Jednou z lokalit bude Kulturní středisko Branná u Třeboně, které se nachází v turisticky atraktivní lokalitě, navíc v blízkosti dvou hlavních cyklostezek. Druhá lokalita je zatím v procesu vyjednávání a tak raději nebudu nic prozrazovat.
Cyklistům samozřejmě doporučujme malé „pivko“ pro doplnění vitaminu B (jako BEERANEK). Alkohol za řidítka nepatří, to víme všichni a klidně můžete i špatně došlápnout po sesednutí z kola. Další lokality jsou v plánu, máte se na co těšit. Sledujte náš web.

 

NA JEDNO s odstupem času

Pomalu se vzpamatováváme z našeho prvního festivalu a je proto čas i na nějakou tu rekapitulaci. Festival se povedl, tady není o čem debatovat. Organizátoři dělali co mohli a mnohdy nás svou vynalézavostí překvapili. Samozřejmě, že pár drobností by se našlo (např. problematický přístup k vodě pro naplnění chlazení, h***o vedle stánku), ale celkově můžu za náš pivovar říct, že přístup organizátorů na nultém ročníku, byl více než uspokojivý. Areál je pro pořádání podobné akce ideální. Při větším počtů pivovarů i účastníků to možná bude poněkud maso, ale pevně věřím, že se s tím pořadatelé vypořádají opět na výbornou. Aspoň si přijdou na své i ti co se rádi tulí.
A rekapitulace … ?

 

20km

Měli jsme to nejblíž
ze všech

10.

Přijeli jsme jako
poslední

11°

BEERANEK světlý
3. místo

400

piv vytočeno
v rámci festivalu

1.

jsme sbalili
stánek a odjeli

Čísla mluví za vše. Festival se povedl a pro nás to byla cenná zkušenost do budoucna.
Za prvé: je důležité dorazit poslední. Už sama skutečnost, že většina stánků již točí pivo zatímco vy ještě stavíte nebo upravujete stánek, přitáhne pozornost hned od začátku.
Za druhé: Nezapomenout židle. V průběhu festivalu se člověk unaví a nějaké to pohodlné posezení přijde vhod.
Za třetí: Pokud nám přídělí stánek vedle h***a, je třeba se ozvat hned a nestydět se.
A jako bonus navíc jsme získali 3. cenu pro naši světlou jedenáctku. Jsme hrdi, že vám tak chutnalo jedno z našich stálých piv.

To je tak asi vše. Projděte si fotky a videa, třeba se na nich najdete. A vy co jste se nezúčastnili, můžete alespoň nasát atmosféru festivalu on-line.

 

 

NA JEDNO potřetí

Počasí není žadná superparáda, ale zároveň nás úplně nevyšplouchlo. Krátká odpolední přeháňka zahnala návštěvníky pod přístřeší a ke stánkům a zábava se rázem rozproudila. Odpoledne uběhlo jako voda, na večerním vyhlášení nejlepších piv dle návštěvníků festivalu se náš 11° světlý BEERANEK umístil na třetím místě, což je po nás jistě úspěch. Za největší úspěch však považujeme první setkání s pivními sběrateli a znalci. Měli jsme možnost rozdat nějaké podtácky, předvést naše fungl nové pivní kelímky s logem. Setkali jsme se nejen s přáteli BEERANKA, ale měli jsme možnost BEERANKA představit i široké veřejnosti, která s ním ještě neměla tu čest. Pivu zdar – přejeme všem klidný zbytek víkendu.

minipivovar BEERANEK – Radim a dUDLAJ

NA JEDNO podruhé

Po krátké přeháňce se počasí opět ustálilo. První soutěže znají své vítěze, půl prasete bylo zkonzumováno, Borovanské ženy a jejich slané tyčky drží nad vodou půlku osazenstva. Slušně zaplněný areál napovídá, že nás čeká příjemně strávené odpoledne na čerstvém vzduchu.

Náš provizorní festivalový stánek obstál. Ale o stánek tu koneckonců přece nejde. BEERANEK všem chutná a nálada je příjemná a všechno je super.
Shodli jsme, že dva festivaly za roku budou určitě stačit.

NA JEDNO poprvé

Dnes vypukl festival NA JEDNO v Borovanech. Je to náš první pivní festival a přípravu jsme skutečně nepodcenili. Omega byla vrchovatá, ani jednou jsme se nevraceli a navíc po pár dnech, kdy bylo skutečně „fuckin weather“, vysvitlo sluníčko. Teplota je sice pivní, ale behěm odpoledne očekáváme postupné oteplení způsobené přílivem chladného BEERANKA do útrob konzumentů. Účast pivovarů je stoprocentní a areál se postupně zaplňuje. Přijeďte, čekáme tu na Vás.

Podtácky BEERANEK v.1

Z výroby jsem vyzvedli 1. verzi originálních BEERANEK podtácků. Je to první sada. Objevujeme neprozkoumaná uzemí. Opět. Jako již tolikrát v poslením roce. Zvládli jsme stavbu pivovaru, zavedení výroby piva, ale i z takové věci jako jsou 1. pivní podtácky jsme nervozní. Snad se podaří vše jak má a QR kód bude čitelný na všech zařízeních.

Debatovali jsme jak s tímto marketinkovým produktem budeme nakládat a výsledkem je, že tácky nebudeme zasílat poštou. A to z toho důvodu, že jich nebude tisknuto dostatečné množství. Samozřejmě chceme dát šanci sběratelům pivních podtácků. Z tohoto důvodu bude z každé sady podtácků „archivována“ sada 250 ks podtácků.
Část podtácků bude určena pro sběratele. Čas od času na webu vyhlásíme nějakou soutěž a jedna z cen bude určitě sada podtácků BEERANEK. Další způsob jak budete moci získat naše podtácky, bude učást na pivních festivalech, kterých se s naším pivem v budoucnosti zúčastníme. Informace o tom, na kterém festivalu nás budete moci najít, zveřejníme vždy s dostatečným časovým předstihem na našem webu. Pro letošek je zatím plánována pouze návštěva města Písek. Termín upřesníme na webu, včetně dalších potřebných informací.
Další způsob jak získat naše pivní podtácky je samozřejmě návštěva našeho pivovaru. Nejlépe několikadenní. Máte totiž možnost se ubytovat v našem hostelu přímo nad pivovarem a spojit tak objevovaní malebných koutů jižních Čech s ochutnávkou našeho piva v baru Singer pub a posbíráním nějakých těch propagačních materiálů.

Vlastních marketingových produktů do budoucna plánujeme víc. Nyní již například řešíme umístění vlastní grafiky na sklenice a … A nechte se překvapit. Sledujte náš web. Přijeďtě navštívit náš hostel. A vy budějičáci, pijte naše pivo a (s)mějte se dobře. Hlavně vy dva za barem :-).

Pivovar na míru

Zdá se vám toto spojení divné? Možná ano, ale v době kdy můžete mít vše co chcete, kromě čistého ovzduší, demokracie v Číně a benzínu za 25 Kč, je možné si zadat i stavbu pivovaru na míru. V době kdy jsem se rozhodoval pro stavbu pivovaru ve svém baru, bylo v místě varny piva „V.I.P. separé“ pro stálé hosty a přátele. Vzniklo tedy dilema, zda se takto připravit o žádané místo pro hosty v baru. Nicméně dříve byla v tomto prostoru kuchyň (v době její největší slávy jsme prodávali až 70 jídel denně). S otevíráním nových a nových restaurací v centru, úzce zaměřených na různé typy gastronomie,ztrácela kuchyň postavená pouze na minutkách na významu a v centru pozornosti byl bar irského pubu. Posledního, kde se v jižních čechách točil Guinness. Následné zavedení předpisů EU znemožnilo další provozovaní kuchyně na takto malém prostoru a tak vzniklo zmíněné separé. Nostalgicky jsem si vzpomněl na den jeho otevření, kdy jsem musel konstatovat, že 30 lidí v prostoru dimenzovaném pro 8 hostů, utratilo jen za Hot Shoty víc, než vydělala kuchyně za celý poslední měsíc její existence. Život je změna a pivovar dostal zelenou.

Už během přípravy projektu jsem se seznámil s Petrem Dvořákem, naším sládkem, a jeho letité zkušenosti byly nedocenitelné a usnadnily mi mnohá rozhodnutí. Přes 20 let praxe prostě nemůžete dohnat za rok či dva. Náš vkus na piva je stejný. Máme rádi lehké pitelné, skoro bych řekl letní, ležáky. Piva s plnou chutí, medovou barvou, vyráběná z nejlepších dostupných surovin a skvělou vlastností navíc. I po „6 kouscích“ budete schopni všechny tyto jeho vlastnosti ocenit. Nejsme tu na honu procent, chceme vyrábět poctivá a chutná piva s nezaměnitelnou chutí.
Příprava celého projektu stavby pivovaru nebyla jednoduchá. Jedná se totiž možná o, co do prostoru, nejmenší varnu piva v Čechách. Jen zařizování všech povolení mi zabralo více jak půl roku. Sama výroba varny piva na zakázku se protáhla na několik měsíců. Tomu všemu ovšem předcházelo nepředstavitelné množství přípravných stavebních prací.

Stavební práce zabraly stovky hodin v průběhu více jak jednoho roku. Stavbě pivovaru předcházela logicky i rekonstrukce našeho baru. Vše začalo v lednu 2013 rekontrukcí sociálního zařízení (po 16 letech došlo k prohození dámských a pánských záchodů – a dodnes někteří v pozdějších hodinách bloudí), úpravami kanalizace, obložením stěn atd atd a to vše bez nutnosti na jedniný den uzavřít provoz baru. Celá akce pak vyvrcholila průrazem pro odvod mladiny z varny v baru, do spilky v přední části objektu. Místy jsme museli odstraňovat opatrně i kameny o velikosti 80×30 cm. Budování pivovaru budeme na webu určitě ještě věnovat prostor v několika samotných kapitolách.
Prostor vyhrazený varně piva není velký a museli jsme zde tedy hodně improvizovat. Na míru byla vyrobena atypická varna s úzkými varnými nádobami o objemu 5 hl. Spilka je s varnou propojena hadicí vedoucí uvnitř trubky o průměru 10, kterou odvádíme po vaření mladinu, schlazenou pomocí dvoustupňového deskového chladiče ze 100°C, na zákvasnou teplotu 10°C. S místem jsem při stavbě pivovaru museli zacházet „jako se solí“, neboť ho skutečně nebylo na zbyt. I k tomuto se v budoucnu určitě ještě vrátíme v některé z kapitol o pivovaru.

Co se týče samotného vaření piva. Vzhledem k použitým materiálům a technologiím bude předpokládaná doba hlavního kvašení, u námi vybraných druhů piv, v rozmezí 5 – 7 dnů a následná doba zrání v ležáckých tancích bude cca. měsíc. Samozřejmě, že se tyto časy budou lišit v závisloti na vnější teplotě, dle použitého typu sladu a koneckonců i dle typu vařeného piva.

V naší rubrice pivovar se budeme věnovat nejen našemu pivovaru, ale i o technologii výroby piva jako takové. Víte co je to rmutování? Znáte rozdíly mezi spodním a svrchním kvašením? Máte radši Ale nebo Kriek? Pokud neznáte odpověď na tyto otázky, pak sledujte náš web. Pokud odpovědi znáte tak nám přijďte říct na bar jak vám chutná náš Beeranek.