Ovocný experiment díl 1.

Chystáme pro vás nový pivní speciál. Bude se jednat o klasický spodně kvašený 11° ležák plzeňského typu, s příchutí višní. I my se vydáváme poprvé na zcela neprobádanou cestu. Už jsme poprvé vařili naše stálá piva i speciály, ale vždy se jednalo o typ piva s jehož vařením jsme měli praktickou zkušenost.
Ovocné pivo, které se chystáme vařit není belgický spontánně kvašený a až 1,5 roku zrající Kriek. Jedná se o spodně kvašený ležák plzeňského typu s dobou zrání cca. 30 dní. A právě v tom je ta potíž. Budeme se muset vypořádat s potenciálním divokým kvašením přidaného ovoce, což je něco, co lze těžko předvídat.

Jak jsem již naznačil nebudeme do piva “cpát” žádná barviva, ochucovadla či koncentráty. Pro výrobu je použito výhradně ovoce – višně. O postupu výroby našeho CHERRYBEER (šerybír) se můžete jen dohadovat. Pokud by se podařilo uvařit pivo dle našich představ hned napoprvé, byl by to úspěch. Spíše se bojíme, že skončíme jako plzeňští sládci před vynalezením postupu výroby klasického plzeňského ležáku. Samozřejmě, že máme dobrou šanci, že uvaříme hned napoprvé chutné pivo. Jinak bychom se asi ani do podobné akce nepouštěli. Nastudovali jsme kvůli tomu spoustu materiálů a celou věc jsme dobře uvážili a připravili, ale také dlouho odkládali. Až pak jednou, na rybách jsme si řekli. A dost! Nebudeme stahovat půlky, když brod je ještě daleko. Petr vytáhl z vody vezírek a šli jsme rovnou vařit pivo. Teď už pivo zraje v ležáckém tanku a my okolo něj několikrát denně opatrně popocházíme. No snad nám tam nespadl ten vezírek, který nemůžeme najít.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *