Světlý ležák plzeňského typu
V současnosti nejkonzumovanější typ piva na světě je ryze český vynález. Tento typ piva poprvé uvařil dne 5. 10. 1842 v Plzni bavorský sládek Josef Groll z Vilshofenu, který byl pozván plzeňskými radními v roce 1840, aby vyučoval německé postupy vaření piva v čechách. Proč uvařil tradiční české pivo bavorský sládek?
Ačkoli mělo české pivovarnictví dlouhou tradici, trpělo jedním zásadním neduhem. Bylo to takzvané divoké kvašení, díky kterému byla údajně kvalita piva velmi nestabilní. V roce 1838 prý zoufalí plzeňští sládci vyvalili 38 barelů divokými kvasinkami znehodoceného piva a vylili je jen tak na ulici. Při pohledu na zlatavý mok stékající příkopy do řeky Radbúzy, přemýšleli co je třeba změnit. Všem bylo jasné, že klíčová je kvalita kvasinek a stabilita výrobního procesu. Legenda dokonce říká, že někdy kolem roku 1840 jistý mnich propašoval z Barorska náklad z nejcenějších. Kvalitní bavorské pivovarské kvasinky. Ať už tomu bylo tak nebo onak, když dorazil do Plzně Josef Groll v roce 1840, měl k dispozici pro vaření piva i kvalitní pivovarské kvasinky. Po určité době pokusů s pro něj netradičními surovinami – měkká plzeňská voda na pískovém podloží, světlejší český slad připravovaný anglickou technologií a i v bavorsku známým kvalitním žateckým chmelem – se mu podařilo uvařit pivo, jež určilo nejvyšší standart pro další staletí, bez nadsázky.
Po uvaření první várky piva plzeňského typu, prý byli všichni překvapeni jeho vzhledem. Světlá barva a průhlednost piva nebyla v té době bežná věc. A navíc ta osvěžující chuť, zcela odlišná od těžkých bavorských ležáků. Všem bylo jasné, že je na světě naprosto nový typ piva. Díky skvělým chuťovým vlastnostem se začlo plzeňské pivo rychle šířit do světa. 35 pražských hostinců nabízelo plzeňské pivo již v roce 1853. V roce 1856 jste se konečně mohli osvěžit něčím pořádným i ve Vídni a Paříž podlehla o dalších 6 let později. I z tohoto důvodu došlo k vytvoření ochranné známky Pilsner Beer (Plzeňské pivo) a její registraci 1.3.1859 u Obchodní a živnostenské komory v Plzni. I přes tato opatření se Plzeňské pivo stalo nejkopírovanějším pivem na světě, což nakonec ve výsledku vedlo k tomu, že nově vzniklé pivo má dnes jméno pivo plzeňského typu.
České Plzeňské pivo je tradiční spodně kvašený ležák zlatavé barvy. Pivo je vždy dobře prochmeleno a má své nezaměnitelné aroma. Stejným způsobem již bylo pivo vařeno i dříve a jinde než v Plzni. Specifické české podmínky však daly vzniknout pivu, jehož výrobu se dodnes snaží napodobit mnoho výrobců po celém světě. A jedním z hlavních faktorů je určitě i voda řeky Radbúzy, na kterou se dívali smutně dívali sládci v roce 1838, kdy jedna z jejich posledních divoce zkvašených várek piva tekla proudem strouhou u cesty do proudu Radbúzy.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!