Možná tento pojem některým z vás něco říká. Pro ty, kteří nevědí, o co jde – jedná se o ošklivou, většinou krátkodobou nemoc, jež paradoxně často přichází po chvílích intenzivního štěstí podpořeného několika doušky nějakého alkoholického moku. Aspoň se to zdá být paradoxní, že po chvílích, kdy se cítíme být tak silní a sebejistí, přichází takovýto trest. Trestá nás bůh za to, že jsme zhřešili? Má naše dočasná dopolední (nedejbože celodenní) indispozice nějaký vyšší smysl? Nebudeme si nic nalhávat. Není to nic takového. A to se nechci rouhat. Odpověď nalezneme v chemických rovnicích popisujících fungování lidského organismu.
To, co nás na alkoholu baví, je ethanol, který vzniká alkoholovým kvašením jednoduchých sacharidů (cukrů) obsažených v nějaké sladkém a chutném ovoci nebo ve sladu. Způsobů přípravy ethanolu je více, ale tento je po tisíce let používán k výrobě piva i alkoholických nápojů. Prostě to všechno smícháme, ohřejeme a máme C6H12O6 › 2 C2H5OH + 2 CO2 (ethanol). Pro lepší chuť destilátů pak ethanol čistíme v destilačních kolonách.
Tak a teď to co nás nebaví. Poté co požijeme ethanol do svých útrob jej okamžitě začneme vstřebávat, a to všemi sliznicemi počínaje ústy. Nejvíce si ethanol ovšem užijeme v tenkém střevě. Sliznice tenkého střeva je pro alkohol jako stvořená a mírné dávky jí mohou prospět. Vyšší dávky ji naopak oslabují až ničí. Toto platí u alkoholu obecně. V mírných dávkách a z rukou lékaře nemůže uškodit. Vyšší dávky v dlouhodobém horizontu organismus oslabují, trvale poškozují játra, zabíjí mozkové buňky a vedou k závislosti až demenci.
Víme co nás čeká a můžeme proto přejít k problémům aktuálnějším – kocovině. Odbourávání ethanolu v lidském organismu nezpůsobuje pouze euforii, ale jako vedlejší produkt vzniká při metabolizování ethanolu alkoholdehydrogenázou acetyldehyd (CH3CH2OH +NAD+ › CH3CHO + NADH + H+). Pro rozklad ethanolu na pro nás neškodnou kyselinu octovou naše tělo ve velkém spotřebovává zásoby vitaminu B (NAD+). Pokud to s alkoholem přeženeme a acetyldehydu je v organismu příliš může to vést až k otravě alkoholem, která má několik stupňů. Asi nejvtipnější označení je pro 3. stupeň -tzv. komatózní stádium (https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol). Pokud se nám nepovede způsobit si otravu alkoholem, pak nám nezbývá než trpět kocovinou do té doby dokud se tělo nevypořádá s odbouráním acetyldehydu katalizací aldehyddehydrogenázou na kyselinu octovou, kterou následně “spálíme” ve svalech a srdci. Teď už možná chápete proč jste po propařené noci ráno tak slabí. Chvilku prostě trvá, než se vám dostane alkohol do svalů …
A když už si tak po ránu trpíte, dejte si k tomu sklenici vody a myslete na to, že si ji příště musíte dát i před spaním. Při všech chemických reakcích naše tělo spotřebovává vodu. K vodě si můžete dát třeba krajíček chleba a nějaký vitamín B, který vaše tělo právě ve velkém spaluje. A když už se začnete cítit trošku lépe, tak si dejte místo kafe nebo “vyprošťováka” ještě jednu sklenici vody. Tentokrát už si můžete dovolit i pár kapek citronu. Kofein blokuje antidiuretický hormon což vede k prohloubení dehytratace organismu. Ranní panák pak vede ke kombinované otravě – acetyldehyd + ethanol a v konečném důsledku asi i k alkoholismu.
Pokud se chcete vyhnout konzumaci různých zázračných preparátů na kocovinu, doporučuji problému předcházet. Před požítím většího množství alkoholu se vždy dobře najezte. Pokud si hlídate linii, pak to nepřehánějte s tukem. Procesy související s odbouráváním alkoholu, používají pro přeměnu na energii převážně bílkoviny a sacharidy. Naopak spalování tuku je během procesu přeměny alkoholu blokováno. Vydatné jídlo tedy ano, ale ne čtvrtkila bůčku. Před jídlem si dopřejte nějaký vitamín C a B a vše to zapijte větším množstvím vody. A to se nechci rouhat.
Tak a teď s chutí na jedno – hezký večer
BF jako BeerFórum
/v PivovarSpustili jsme pro vás další součást našeho webového systému. Pokud si rádi občas jen tak poplkáte u piva a jsou chvíle, kdy se prostě na pivo z časových důvodů nedostanete, pak je to něco pro vás. Jedná se o fórum na téma pivo. Tedy na téma pivo obecně. Přesněji řečeno můžete se připojit do již existujících debat, ale i navrhnout témata nová. Je na Vás jakým směrem se bude naše fórum ubírat. S dotazy a připomínkami se na nás neváhejte obrátit.
Pro začátek jsme pro vás vytvořili několik témat k debatě. Logicky bylo vytvořeno fórum věnované chuti našich piv. Váš názor nás zajímá a budeme rádi, když nám napíšete Vaše názory na naše pivo a ještě víc nás potěší, když o našich pivech budete debatovat mezi sebou. V dalším fóru se můžete přít ohledně chuti vašich oblíbených českých piv. Fórum jsem pro začátek rozdělili na dvě témata a možná přibudou další.
Pro vaše příspěvky do fóra není nutná registrace na webu, ale pokud si u nás již nyní registrujete účet, budete mít i v budoucnosti přístup ke všem ostatním komponentám webu, které přihlášení vyžadovat budou – například směnárna.
Pivní sklo – podruhé
/v MarketingJak jsem již psal 1. sada sklenic našeho pivovaru dorazila na konci minulého týdne. Zpracovatel se ke vzniklému problému s odlišnou barvou na ucháči Bohemia postavil seriózně a náhradní sada půllitrů je již zadána do výroby. Dle slibu jednatele firmy bychom se sklenic měli dočkat i dříve. Necháme se všichni překvapit jak to dopadne.
Mám na srdci jednu věc co se týče sklenic. Na víkend jsme jich do baru vybalili nemalé množství a nějaké jsme dodali i do Džin Baru, La Cabaňa a Penzionu u Kačerů. Nicméně musím konstatovat že, aspoň co se týče Singer pubu, se potvrdily moje obavy týkající se české nenechavosti.
Včera jsem si jel udělat nějaké fotky sklenic na web a s hrůzou jsem zjistil, že v baru nezůstala skoro žádná. Styďte se! Tohle je věc, která mi v čechách vadí asi nejvíc. S politickou situací a podobnými zvěrstvy se člověk jaksi dovede vypořádat, ale česká závist a blbost mi fakt vadí. Už když jsme sklenice zadávali do výroby jsem navrhoval, abychom je, minimálně pro začátek, zálohovali. Sklenice se povedly a logo na nich vypadá hezky. Zpracování je také na úrovni. Nedivím se. Táké bych takovou sklenici chtěl mít doma. Ale je tohle všechno důvod k tomu sklenice krást?
Pověstná je v tomto ohledu historka kamaráda, který jezdí na ryby do Norska. Při jedné cestě na 10 denní dovolenou si při vystupování z trajektu všiml, že někdo zřejmě nalezl na zemi hodinky (za v bratru 5000) a pověsil je proto viditelně na sloupek, aby byly snadněji k nalezení. Když se po deseti dnech vraceli z dovolené, hodinky tam pořád visely, jen přes ně dal někdo igelitový pytlík, aby nenavlhly.
To já mám opačnou zkušenost. Když jsem v čechách ztratil na vycházce s maličkým dudlík a po zhruba půl kilometru jsem si toho všiml, tak jsem již nenašel ani ten. Na rovinu přiznávám, že kupujeme jen kvalitní a značkové dudlíky.
Chtěl bych vás tímto požádat, abyste nám sklenice nadále nekradli a jako slušní lidé si ji koupili, pokud už je doma nutně chcete mít. Myslím, že ceny nemáme přemrštěné. Místní se mohou domluvit prostřednictvím emailu/telefonu na osobní vyzvednutí v našem baru a pro přespolní jsme připravili, před spuštěním eshopu a ostatních komponent našeho systému, kontaktní formulář určený speciálně pro tyto účely.
Do formuláře zadejte vaše osobní údaje, adresu a vyberte si jeden nebo více produktů. Ceny vidíte níže v demu eshopu. Ceny poštovného stanovíme co nejdříve (zatím provizorně cca. 100 Kč – dle velikosti zásilky). Jsme ve stádiu vyjednávání s přepravními společnostmi. Pokud chcete můžete dodat ještě nějakou poznámku k objednávce. Kvůli objednávce sklenic vás však budeme následně kontaktovat emailem nebo telefonicky. Jediný způsob platby bude prozatím předem na účet. Po připsání částky na účet budeme sklenice v co nejkratším čase expedovat.
Tolik zatím k pivním sklenicím. Příští příspěvek na toto téma už snad bude veselejší.
Ucháč BEERANEK – Bohemia 0,5l
Sklenice BEERANEK – Willi 0,5l
Třetinka BEERANEK – Willi 0,3l
Je to smutné, ale nutné
/v NezařazenéK tomuto asi není třeba moc co dodávat. Po delší debatě a uvažovaní jsme se rozhodli zavést 50 Kč zálohu na všechny půllitry. Tedy ne jen na půllitry BEERANEK, ale na všechno sklo. Ať v tom není guláš. To ještě smutnější možná přijde? Hlídejte si své půllitry :-) Skutečně se dost kradou …
Ovocný experiment díl 1.
/v PivovarChystáme pro vás nový pivní speciál. Bude se jednat o klasický spodně kvašený 11° ležák plzeňského typu, s příchutí višní. I my se vydáváme poprvé na zcela neprobádanou cestu. Už jsme poprvé vařili naše stálá piva i speciály, ale vždy se jednalo o typ piva s jehož vařením jsme měli praktickou zkušenost.
Ovocné pivo, které se chystáme vařit není belgický spontánně kvašený a až 1,5 roku zrající Kriek. Jedná se o spodně kvašený ležák plzeňského typu s dobou zrání cca. 30 dní. A právě v tom je ta potíž. Budeme se muset vypořádat s potenciálním divokým kvašením přidaného ovoce, což je něco, co lze těžko předvídat.
Jak jsem již naznačil nebudeme do piva “cpát” žádná barviva, ochucovadla či koncentráty. Pro výrobu je použito výhradně ovoce – višně. O postupu výroby našeho CHERRYBEER (šerybír) se můžete jen dohadovat. Pokud by se podařilo uvařit pivo dle našich představ hned napoprvé, byl by to úspěch. Spíše se bojíme, že skončíme jako plzeňští sládci před vynalezením postupu výroby klasického plzeňského ležáku. Samozřejmě, že máme dobrou šanci, že uvaříme hned napoprvé chutné pivo. Jinak bychom se asi ani do podobné akce nepouštěli. Nastudovali jsme kvůli tomu spoustu materiálů a celou věc jsme dobře uvážili a připravili, ale také dlouho odkládali. Až pak jednou, na rybách jsme si řekli. A dost! Nebudeme stahovat půlky, když brod je ještě daleko. Petr vytáhl z vody vezírek a šli jsme rovnou vařit pivo. Teď už pivo zraje v ležáckém tanku a my okolo něj několikrát denně opatrně popocházíme. No snad nám tam nespadl ten vezírek, který nemůžeme najít.
Pozdě, ale přece!
/v PivoTaky máte někdy pocit, že svět kolem nás plyne až příliš rychle? Já osobně mám někdy pocit, že už si ani nestíhám uvědomit, že nestíhám. A právě proto, je možná lepší někdy jen tak vypnout, zajít na pivko a čučet co se děje kolem. A když je na co čučet a ještě k tomu můžete popíjet nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák z našeho pivovaru, tak není moc o čem …
Už z názvu příspěvku vyplývá, že je asi na něco pozdě. Ale přece jen tento příspěvěk píšu, protože mám důvěru v sociální sítě a věřím, že se zpráva bleskově roznese ke všem, které by mohla zajímat.
Přijďte dnes na pivo čučet k nám. Pokud nemáte na dnešek žádný program, můžete u piva čučet jak u nás v pivovaru vaříme pivo. Dnes budeme vařit veřejně od 18:00 do rána. Omlouvám se všem, že to píšu na web až nyní. Prosím všechny naše fanoušky, aby zprávu roznesli dál. Vařit pivo veřejně nebudeme každý den. Takže, kdo se chce podívat, jak funguje naše nerezové pivní “techno”, má šanci.
Děkuji za pozornost. Konec hlášení.
Pivní sklo – poprvé
/v MarketingPivní sklo BEERANEK. Asi nejdiskutovanější téma na našem emailu. Možná společně s pivními etiketitami. Dali jsme si na sklenicích záležet. Roli hrála velikost, barva i umístění loga. Nakonec jsme po delším mailování se zpracovatelem dospěli k uspokojivému výsledku a pak už nezbývalo než čekat. Konečně jsme se dočkali. Dorazila první sada sklenic s naším logem. Jedná se o půllitr s uchem a tenké pivní sklo o objemu 0,5 a 0,3l.
Neprodleně jsme se pustili do uklízení a vybalování a od pátku jsou sklenice k dispozici nejen v Singer pubu ale i na našich současných pobočkách. Není to tak dávno co jsem psal edit našich poboček a než jsem jej stihl dopsat přibyly nám další. Aktualitu jsem proto upravil a aktuální seznam podniků, kde aktuálně můžete ochutnat náš nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák naleznete zde.
Jak můžete vidět na fotkách, při vybalování na nás čekalo jedno poněkud nepříjemné překvapení. Sklenice s uchem jsou vytištěny nesprávnou barvou. Nezbývá než dojednat nápravu se zpracovatelem a objednat sklenice znovu, tak aby byly potištěny správnou barvou a opět čekat … a doufat. Tímto se vám omlouváme za nás i za zpracovatele. Prozatím vám budou muset stačit “ušaté” půllitry potištěné nějakou podivně žlutou “nebeerankovskou” barvou. Snad vám i tak bude naše pivo chutnat.
To že dorazily sklenice pro nás znamená, že již máme konečně co nabídnout vám, pivní sběratelům a našim fanouškům. Chystáme pro vás eshop (předpokládám, že ho spustíme v nejbližších dnech), ve kterém si do budoucna budete moci zakoupit marketingové předměty našeho pivovaru. Budeme se snažit, vás vždy překvapit něčím novým. Na úvod jsou to kelímky s naším logem. Už na pivní festivalu NA JEDNO jsme byli mile překvapeni, že jako jediní máme pivní kelímky s vlastním logem. Pokud tedy chystáte na léto nějakou zahradní slavnost a chcete být skutečně originální, pak nás neváhejte kontaktovat. Můžete mít jak pivo BEERANEK tak i pivní sklenice a kelímky. Stačí jen napsat s dostatečným časovým předstihem (3 – 4 týdny) a nějak se určitě domluvíme.
Co se eshopu týče, chystáme pro vás cenově zvýhodněné balíčky sklenic a k větším objednávkám přidáme navíc vždy nějakou raritu nebo aspoň podtácek našeho pivovaru. Hodláme také rozšiřovat náš sortiment. V tomto ohledu nás čeká ještě spousta práce. Ale děláme ji s láskou a pro Vás, pivní znalce, sběratele a naše štamgasty.
Kde točíme Beeranka – edit
/v PivovarAktuálně si můžete dopřát naše pivo tradičně u nás na základně – v baru Singer pub. Dále je možné ochutnat 11° BEERANEK polotmavý k chutnému jídlu v restauraci La Cabaña v Panské ulici v Českých Budějovicích. V Panské ulici dále můžete ochutnat naše pivo (dle aktuální nabídky) také v DŽIN BARU. Nově také čepují BEERANKA v penzionu U Kačerů v Kleci u Třeboně.
Na léto pro vás ovšem chystáme více lokalit, kde bude možno BEERANKA ochutnat. Obě plánované lokality by mohly být atraktivní pro turisty a vášnivé cyklisty. Jednou z lokalit bude Kulturní středisko Branná u Třeboně, které se nachází v turisticky atraktivní lokalitě, navíc v blízkosti dvou hlavních cyklostezek. Druhá lokalita je zatím v procesu vyjednávání a tak raději nebudu nic prozrazovat.
Cyklistům samozřejmě doporučujme malé “pivko” pro doplnění vitaminu B (jako BEERANEK). Alkohol za řidítka nepatří, to víme všichni a klidně můžete i špatně došlápnout po sesednutí z kola. Další lokality jsou v plánu, máte se na co těšit. Sledujte náš web.
Kocovina
/v NezařazenéMožná tento pojem některým z vás něco říká. Pro ty, kteří nevědí, o co jde – jedná se o ošklivou, většinou krátkodobou nemoc, jež paradoxně často přichází po chvílích intenzivního štěstí podpořeného několika doušky nějakého alkoholického moku. Aspoň se to zdá být paradoxní, že po chvílích, kdy se cítíme být tak silní a sebejistí, přichází takovýto trest. Trestá nás bůh za to, že jsme zhřešili? Má naše dočasná dopolední (nedejbože celodenní) indispozice nějaký vyšší smysl? Nebudeme si nic nalhávat. Není to nic takového. A to se nechci rouhat. Odpověď nalezneme v chemických rovnicích popisujících fungování lidského organismu.
To, co nás na alkoholu baví, je ethanol, který vzniká alkoholovým kvašením jednoduchých sacharidů (cukrů) obsažených v nějaké sladkém a chutném ovoci nebo ve sladu. Způsobů přípravy ethanolu je více, ale tento je po tisíce let používán k výrobě piva i alkoholických nápojů. Prostě to všechno smícháme, ohřejeme a máme C6H12O6 › 2 C2H5OH + 2 CO2 (ethanol). Pro lepší chuť destilátů pak ethanol čistíme v destilačních kolonách.
Tak a teď to co nás nebaví. Poté co požijeme ethanol do svých útrob jej okamžitě začneme vstřebávat, a to všemi sliznicemi počínaje ústy. Nejvíce si ethanol ovšem užijeme v tenkém střevě. Sliznice tenkého střeva je pro alkohol jako stvořená a mírné dávky jí mohou prospět. Vyšší dávky ji naopak oslabují až ničí. Toto platí u alkoholu obecně. V mírných dávkách a z rukou lékaře nemůže uškodit. Vyšší dávky v dlouhodobém horizontu organismus oslabují, trvale poškozují játra, zabíjí mozkové buňky a vedou k závislosti až demenci.
Víme co nás čeká a můžeme proto přejít k problémům aktuálnějším – kocovině. Odbourávání ethanolu v lidském organismu nezpůsobuje pouze euforii, ale jako vedlejší produkt vzniká při metabolizování ethanolu alkoholdehydrogenázou acetyldehyd (CH3CH2OH +NAD+ › CH3CHO + NADH + H+). Pro rozklad ethanolu na pro nás neškodnou kyselinu octovou naše tělo ve velkém spotřebovává zásoby vitaminu B (NAD+). Pokud to s alkoholem přeženeme a acetyldehydu je v organismu příliš může to vést až k otravě alkoholem, která má několik stupňů. Asi nejvtipnější označení je pro 3. stupeň -tzv. komatózní stádium (https://cs.wikipedia.org/wiki/Ethanol). Pokud se nám nepovede způsobit si otravu alkoholem, pak nám nezbývá než trpět kocovinou do té doby dokud se tělo nevypořádá s odbouráním acetyldehydu katalizací aldehyddehydrogenázou na kyselinu octovou, kterou následně “spálíme” ve svalech a srdci. Teď už možná chápete proč jste po propařené noci ráno tak slabí. Chvilku prostě trvá, než se vám dostane alkohol do svalů …
A když už si tak po ránu trpíte, dejte si k tomu sklenici vody a myslete na to, že si ji příště musíte dát i před spaním. Při všech chemických reakcích naše tělo spotřebovává vodu. K vodě si můžete dát třeba krajíček chleba a nějaký vitamín B, který vaše tělo právě ve velkém spaluje. A když už se začnete cítit trošku lépe, tak si dejte místo kafe nebo “vyprošťováka” ještě jednu sklenici vody. Tentokrát už si můžete dovolit i pár kapek citronu. Kofein blokuje antidiuretický hormon což vede k prohloubení dehytratace organismu. Ranní panák pak vede ke kombinované otravě – acetyldehyd + ethanol a v konečném důsledku asi i k alkoholismu.
Pokud se chcete vyhnout konzumaci různých zázračných preparátů na kocovinu, doporučuji problému předcházet. Před požítím většího množství alkoholu se vždy dobře najezte. Pokud si hlídate linii, pak to nepřehánějte s tukem. Procesy související s odbouráváním alkoholu, používají pro přeměnu na energii převážně bílkoviny a sacharidy. Naopak spalování tuku je během procesu přeměny alkoholu blokováno. Vydatné jídlo tedy ano, ale ne čtvrtkila bůčku. Před jídlem si dopřejte nějaký vitamín C a B a vše to zapijte větším množstvím vody. A to se nechci rouhat.
Tak a teď s chutí na jedno – hezký večer
Nový speciál
/v PivovarChystáme pro vás nové speciální pivo. Bude se jednat o ovocný svrchně kvašený ležák. Vše je zatím ve fázi příprav, tak nechceme prozrazovat podrobnosti. Chceme vás jen trošku navnadit :-).