Příspěvky

Máte chuť?

Pokud máte chuť na pivo tak kulichy na hlavu, šálu na krk, šulek na nos a vyražte. Dnes na Vás na čepu čekají obě naše jedenáctistupňová piva. 13 SPECIAL byl bohužel opět zkonzumován tak rychle, že se mi až skoro chce napsat, že jste ho vychlastali v rekordním čase. A my jsme rádi, že Vám chutná. Užijte si hezký večer a nezapomeňte na zítřejší koncert Koloband na prknech baru Singer Pub. Start cca. ve 20:00. Pivu zdar.

Diablo Negro

Na konec roku jsme pro vás připravili nejedno překvapení. Jedná se o nový pivní speciál Diablo Negro. Nechali jsme se volně inspirovat tradičním irským stoutem a vytvořili náš čtvrtý pivní speciál. Diablo Negro je 13° tmavý speciál připravovaný z praženého sladu.
Dalším překvapením bude speciální Vánoční várka oblíbeného ovocného CHERRYBEERU.

Zanedlouho oslaví pivovar první výročí založení. Nemůžeme se stále shodnout jaké překvapení pro vás připravíme na toto, pro nás významné datum. Každopádně je skvělé, že 14.12. letos připadá na neděli. Protože v neděli, je ho tam třeba.

Kde se vzal, tu se vzal …

CHERRYBEER. Náš nový ovocný speciál je na světě. A světe div se povedl se nám hned napoprvé. Dnes jsme jej stočili a můžete začít ochutnávat. V Singeru se dnes horečně leštili sklenice (sám jsem to viděl) a uklízelo se jako by měla přijet nějaká delegace ze zahraničí. Dnes totiž bude plno.

Dnes se navíc koná i estradní vystoupení skupiny PUB ANIMALS před Sokolovnou. Co jsem slyšel, tak to bude akce, co svět neviděl a chystají se tam davy lidí. Své brány, tak poprvé během prázdnin otevře i hudební klub K2 a samozřejmě nebude chybět náš veleoblíbený a světoznamý DRINKY BAR doplněný ministánkem našeho minipivovaru.

Takže pokud si chcete večer skutečně maximálně užít, je čas pomalu skočit do sprchy, navonět se nějakým pičifukem a hurá do města. Cestou k Sokolovně se stavte ochutnat náš nový višňový speciál – CHERRYBEER.
Kdo to nemá cestou ten si holt trošku zajde.

Hezký večer Vám všem naši pivní přátelé

Ovocný experiment díl 1.

Chystáme pro vás nový pivní speciál. Bude se jednat o klasický spodně kvašený 11° ležák plzeňského typu, s příchutí višní. I my se vydáváme poprvé na zcela neprobádanou cestu. Už jsme poprvé vařili naše stálá piva i speciály, ale vždy se jednalo o typ piva s jehož vařením jsme měli praktickou zkušenost.
Ovocné pivo, které se chystáme vařit není belgický spontánně kvašený a až 1,5 roku zrající Kriek. Jedná se o spodně kvašený ležák plzeňského typu s dobou zrání cca. 30 dní. A právě v tom je ta potíž. Budeme se muset vypořádat s potenciálním divokým kvašením přidaného ovoce, což je něco, co lze těžko předvídat.

Jak jsem již naznačil nebudeme do piva „cpát“ žádná barviva, ochucovadla či koncentráty. Pro výrobu je použito výhradně ovoce – višně. O postupu výroby našeho CHERRYBEER (šerybír) se můžete jen dohadovat. Pokud by se podařilo uvařit pivo dle našich představ hned napoprvé, byl by to úspěch. Spíše se bojíme, že skončíme jako plzeňští sládci před vynalezením postupu výroby klasického plzeňského ležáku. Samozřejmě, že máme dobrou šanci, že uvaříme hned napoprvé chutné pivo. Jinak bychom se asi ani do podobné akce nepouštěli. Nastudovali jsme kvůli tomu spoustu materiálů a celou věc jsme dobře uvážili a připravili, ale také dlouho odkládali. Až pak jednou, na rybách jsme si řekli. A dost! Nebudeme stahovat půlky, když brod je ještě daleko. Petr vytáhl z vody vezírek a šli jsme rovnou vařit pivo. Teď už pivo zraje v ležáckém tanku a my okolo něj několikrát denně opatrně popocházíme. No snad nám tam nespadl ten vezírek, který nemůžeme najít.

Nový speciál

Chystáme pro vás nové speciální pivo. Bude se jednat o ovocný svrchně kvašený ležák. Vše je zatím ve fázi příprav, tak nechceme prozrazovat podrobnosti. Chceme vás jen trošku navnadit :-).

13° SPECIAL poprvé

A je tu další poprvé. Zítra budeme stáčet BEERANKA 13° SPECIAL. Pivo prošlo ochutnávkou několika hlav a je prý velmi chutné. Těšíme se na vaši návštěvu a jsme zvědavi na vaši odezvu. Pokud se nedostanete ke slovu na baru, můžete nám dát vědět, zda vám náš 13° SPECIAL zachutnal, prostřednictvím našeho webu či facebooku. Nestyďte se nám napsat, za vaše názory, připomínku i chválu budeme rádi.

BEERANEK 13° SPECIAL je další stupínkem na naší dlouhé cestě. Naše snaha o dosažení stabilní kvality ve výrobě klasického plzeňského ležáku je neutuchající. Vaření 13° SPECIALU bylo také prvním opravdu ostrým testem schopností naší varny piva. Na speciál se přirozeně používá více ingrediencí a proto je i proces vaření v některých ohledech náročnější. Testem jsme prošli na výbornou a doufáme, že stejně si povedeme u vás s naším 13° BEERANKEM SPECIAL.

Přejeme vám všem příjemný zítřejší den, klidný a vydatný oběd. Následně doporučujeme v odpoledních hodinách minimální pracovní úsilí. Singer Pub otevírá v 17:00. 13° SPECIAL tu na vás bude čekat.

kolektiv minipivovaru BEERANEK

Vařený BERÁNEK?

Pivovar BEERANEK pro vás na letošní Velikonoce „upekl“ něco SPECIÁLNÍHO. Co pečete doma na Velikonoce vy? Předpokládám, že jako většina čechů Velikonočního beránka. To my jsme pro vás na letošek „upekli“ Velikočního Beránka. A protože nedokážeme BEERANKA péct tak jsme ho alespoň uvařili. Nyní náš velikonoční Beránek odpočívá v ležáckých tancích, aby se na vás mohl na Velikonoce zazelenat. Velikonoční Beránek bude k mání u nás v baru od Zeleného čtvrtka až do velikonočního pondělí.

Opět se bude jednat o klasický 11° ležák plzeňského typu. Jeho barva bude korespondovat s barvami přicházejícího jara. V tomto ohledu se nebude dát Velikonoční Beránek s BEERPATRICKEM srovnávat. Velikonoce jsou na rozdíl od svatého Patrika svátkem jež je oslavou příchodu jara. A letos si jaro sakra pospíšilo…
Přijďte s námi na velikonoce přivítat jaro a ochutnat lehce netradičního velikonočního Beránka. Sledujte náš web, budeme vkládat nové příspěvky a to nejen na téma Velikonoce.
Přijďte ochutnat BEERANKA a měňte tácky ve směnárně. Přejeme vám hezký den.
Minipivovar BEERANEK

Jak se vám pije?

Jak se vám pije?

Jak se vám pije?

V Budějicích se nám od založení pivovaru BEERANEK začíná rozmáhat takový nešvar. Spousta pivařů mezi sebou přestala používat klasický pozdrav „Jak se ti žije“ a zdraví se slovy „Jak se ti pije“. Nelze říct 100 %, zda k tomuto jevu došlo až po založení našeho pivovaru, ale s jistotou mohu tvrdit, že je toto slovní spojení slyšet mnohem častěji než dříve. Ne že by to nám, jako výrobci lahodného alkoholického moku, bylo nějak na obtíž, ale rozhodně to považujeme za zajímavé. Ještě zajímavější je pak nevídaná poptávka po našich pivních podtáccích.

Vzhledem k tomu že nejsem pivař a v problematice příliš neorientuji, dělal jsem si před přípravou našeho prvního podtácku menší socioligický průzkum mezi sběrateli pivních tácků. Nechtěli jsme prostě podcenit žádnou stránku naší snahy o dokonalý ležák. V dnešní době už asi nemůže být bez marketingu dobré nic.
No řekněte, pil by někdo z vás Coca~Colu bez její marketingové podpory. Vsadím se, že 80 % z vás pije pije Coca~Colu jen proto, že když při otevření lahve zasyčí stlačený plyn, představíte si automaticky náklaďák plný dárků a k tomu vám Satan Claus příváží na saních skupinu pohledných hostesek v rudých bikinách z propagačního oddělení pobočky výše zmíněné firmy někde v Ottumwa v Iowě.
Vím, že máte chuť na tu colu, ale bavíme se tu o pivu, na to nezapomínejte. 5 % lidí co pije colu si ji skutečně vychutnává a ten zbytek si myslí, že je v ní dodnes koka.qr_code_color

Z miniprůzkumu pak vyplynulo, že ortodoxní sběratelé tácků, tácky zásadně nekupují ani neprodávájí. Jsou pouze měněny kus za kus nebo dle dohody mezi jednotlivými sběrateli. Dnešní doba, kdy je na prodej úplně vše (minulý týden se prý někdo pokusil na eBay prodat panictví prezidenta Putina – aukce byla zrušena, jelikož prý nelze dokázat zda je co prodávat), s sebou pak přinesla změny i v oboru sběratelství pivních podtácků. Chybějící pivní tácek do sbírky si běžně můžete koupit například na aukčních a bazarových portálech a své místo věnuje obchodu s podtácky i většina větších pivních portálů. Donesly se k nám už dokonce nějaké drby, že se naše pivní podtácky prodávají na „černém trhu“ za 50 Kč.

My máme rádi věci tak trošku postaru. A tak jsme se rozhodli, že tácky nebudeme „prodávat“. Myšleno v tom smyslu, že je nebudeme zasílat, když nám někdo pošle například obálku se známkou či dvacetikorunou nebo jiným podobným měďákem. (pokud nám podobnou obálku přesto zašlete, budeme ji brát jako dárek a přísaháme, že každá koruna půjde na zvelebení pivovaru)
Zasílat tácky kdekomu na požádání taky není možné. To zase odporuje námi ctěnému principu, že zadarmo ani kuře nehrabe. A tak jsme celou situaci vyřešili tak nějak po Beerankovsku. Tácky nijak neškudlíme a když si o ně v baru řeknete, tak jich „rozumné“ množství zdarma dostanete. Doufáme, že s nimi pak doma netopíte, ale že je čile posíláte do světa ostatním sběratelům za nás a rozšiřujete své vlastní sbírky. Tak jak to kdysi začalo.

Pro ty z vás, kteří svou první verzi podtácku BEERANEK dosud nemáte, jsme připravili možnost jak si o tento podtácek říct. Nestyďte se a použijte naši SMĚNÁRNU.
Je to jednoduché: Do formuláře na stránce naší směnárny zadáte vyžadované a v případě chuti i nepovinné údaje a počkáte, zda se vám někdo ozve. Vyžadován je email, název pivovaru a typ tácku. Zbytek informací můžete zadat pokud chcete udělat svou nabídku atraktivnější. V budoucnu pro vás co se týče směnárny chystáme nějaká vylepšení. To ovšem zavisí také na tom zda se vám, pivní sběratelům a turistům bude náš nápad líbit. My k tomu přispějeme tak, že vždy budeme mít originální pivní podtácky BEERANEK skladem a budeme vydávat stále nové verze. Tak slibujeme.

Tak jak se vám pije? Tady na tom světě?

dUDLAJ – webmaster

 

Beeranek 11° – světlá – stáčení

Stáčení Beeranka proběhlo hladce a várka je podařená. Na to jak krátkou dobu pivo vaříme se s naším pivovarem sžíváme rychle. Proběhlo i nějaké to focení a ochutnávání. Ale také důkladné uklízení a čištění všeho použitého materiálu. Postupně si zažíváme rutiny spojené s výrobou piva. Čistota je zvlášť důležitá, jinak bychom nemohli dosáhnout trvále kvalitní a neměnné chuti, typické pro náš světlý nepasterizovaný a nefiltrovaný ležák plzeňského typu.
Vytváříme nejen novou značku na trhu, ale i nový chuťový standart v rámci stálé českobudějovické nabídky piv. Beeranek 11° – světlý tu s námi bude stále a tak musíme zvlášť dbát na přísné dodržení všech norem a postupů při jeho výrobě. Jen tak zajistíme, že vám bude chutnat a budete se rádi vracet na svých pár „bíránků“. Jsou to jedinečné okamžiky. Podívejte se na ně v galerii.

Do budoucna pro vás plánujeme pivní speciály ke zvláštním datům, pivní podtácky i vlastní sklenice a možná se časem dostaneme i k dalším propagačním materiálům. 1. speciál vás čeká už v březnu – máte se prostě na co těšit.